Selecteer een pagina

De aanschaf van een Newfoundlander.

Veel mensen die voor het eerst een Newfoundlander zien leggen onmiddellijk de associatie met een beer. Dit komt door het imposante voorkomen, de vele beharing en het knuffelachtige uiterlijk. Zo’n eerste impressie maakt  vaak een onuitwisbare indruk en daarmee komt in veel gevallen de wens om de hoek kijken om zelf zo’n prachtige hond te bezitten.
Zo’n wens is natuurlijk heel begrijpelijk en u zult gauw geneigd zijn te denken dat zo’n majestueuze beer ook wel bij u en uw gezin past. Toch is het zinvol voor u zelf de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Wij proberen u daarbij behulpzaam te zijn door enige punten toe te lichten met betrekking tot de aanschaf en het houden van een Newfoundlander.

Pups worden volwassen. Dat is bij elk ras een feit. Maar de verschillen bij de onderlinge rassen zijn groot. Kleine gezelschapshonden of bijvoorbeeld Jack Russels  blijven ook als ze volwassen zijn betrekkelijk kleine en daarmee handzame honden. Bij het zien van een nest Newfoundlander pups is menig hart direct gesmolten en de aandoenlijke puppies zorgen ervoor dat men op slag verliefd wordt op zo’n klein wolbaaltje. De komst van zo’n  “Newfy-beertje” is dan snel een feit. Op het moment dat een Newfoundlanderpup zijn intrede doet in het nieuwe gezin zal  de kleine pruts ongeveer tussen de 8 en de 12 kilo wegen, om vervolgens ongeveer een kilogram per week in gewicht en massa toe te nemen. Als de pup volwassen is kan de Newfoundlander tussen de 55 kilo (teven) en de 80 kilo (reuen) wegen.  

De Newfoundlander is een echte gezinshond, houdt van aandacht en is aanhankelijk. Het liefste leeft hij  met u en het gezin in en om het huis en neemt deel aan de dagelijkse activiteiten en beslommeringen. Een Newf doe je er dan ook geen plezier mee om in een kennel gehouden te worden. Het welzijn en de uitstraling van uw Newfoundlander worden mede bepaald door de wijze waarop de hond wordt gehuisvest en gehouden . Bovendien dient u er rekening mee te houden dat een Newfoundlander pup  nog wel  in een kleinere auto past, maar dat een volwassen beer echt niet meer in een luxe gezinsauto kan worden gepropt. Vaak herkent men Newfoundlandereigenaren dan ook aan de stationwagens, busjes etc.

De aanschaf van een pup van welk ras dan ook, maar zeker van een Newfoundlander zal zorgen voor veranderingen in uw gezinsleven. De komst van een kwijlende, onstuimige, haarverliezende beer van 60+ kilo zal van invloed zijn op uw familie -, vrienden – en kennissenkring. Niet iedereen is gek op honden en misschien al helemaal niet op grote honden. Ook  visites afleggen bij familie, vrienden of kennissen met een, weliswaar majesteitelijke en vriendelijke, maar vooral reusachtige Newf kunnen  een obstakel gaan vormen. Aan de andere kant zijn er wellicht ook velen van hen die ontvankelijk zijn voor het liefdevolle en vriendelijke karakter gekoppeld aan de machtige verschijning en die even dol op uw Newf worden, als was het hun eigen hond.  

Zoals al eerder genoemd, kleine hondjes worden groot. Lekker boodschappen doen of uit gaan eten of op vakantie gaan met een Newfoundlander kan problemen veroorzaken in winkels, restaurants, hotels, campings etc. Een Newfoundlander kan verbazingwekkende hoeveelheden stof, vuil, zand of modder met zich meedragen. En het kwijlen bij opwinding en drinken heeft al menige ordentelijke huisvrouw tot de rand van de wanhoop gedreven. Naast de aanschaf van een ruime auto is ook de aanschaf van een fikse stofzuiger en dweil van harte aan te bevelen.

Bij het wandelen met Uw Newfoundlander zult u ongetwijfeld veel bekijks trekken op straat, in bossen en/of op het strand. Mensen en vooral kinderen zullen uw hond willen aaien en aanhalen. U dient rekening te houden met het feit dat jonge kinderen op ooghoogte staan met uw Newf. Zorg er voor dat kinderen nooit ongemerkt de hond kunnen aanhalen, laat de ouders daar voor toestemming geven. U kent zelf uw hond het beste en ziet dan ook of uw hond het prettig vindt. De ervaring leert dat Newfoundlanders van nature al die aandacht heel plezierig vinden.

Aangezien een Newfoundlander van origine een reddingshond is die van oudsher wordt gebruikt  voor het redden van drenkelingen en het binnenhalen van de visnetten op boten wordt hij van nature onweerstaanbaar aangetrokken door water. Of het de zee is, een prachtig blauw meertje of een rampzalige modderpoel, uw hond zal zich niets leukers kunnen voorstellen dan daar nou eens uitgebreid gebruik van te maken. Daarom is thuiskomen met een natte hond na een wandeling  zeker geen uitzondering. En wie nat is schudt zich, als hond zijnde, eens lekker uit. De film Beethoven,waarin een Sint Bernhard de hoofdrol toebedeelt is, en met name de bedscene, geeft beeldend het hierboven geschetste weer en alhoewel Hollywood graag overdrijft is daar in casu geen sprake van. Dus na het wandelen in bossen en/of op het strand blijft een Newf natuurlijk niet schoon. Zoals gezegd: ziet uw hond een lekkere modderplas zal hij even moeten badderen, rollen of graven. Op het strand zal hij heerlijk genieten van het water om vervolgens  nat en vies mee de auto in te gaan en uw huis binnen te komen.   

Bovendien is het aanschaffen van een Newfoundlander een kostbare zaak. Behalve de aanschafprijs heeft hij natuurlijk kwalitatief goede voeding nodig, een goede en sterke riem, borstels en kammen en een stevige standaard met etensbakken. Daarbij komen de kosten van de dierenartsbezoeken voor bijvoorbeeld de jaarlijkse entingen, wormkuren etc. En een grote hond heeft van alles meer nodig en ook in veel gevallen de grootste maat van bijvoorbeeld een halsband of riem.  Eventueel een bezoek aan een erkende trimsalon brengt natuurlijk ook kosten met zich mee. The Newf Society is als rasvereniging en belangenbehartiger van het ras een groot voorstander van het laten uitvoeren van de in het fokreglement van de rasvereniging opgenomen onderzoeken bij uw hond. U moet dan denken aan kosten  voor HD en ED röntgenfoto’s, Cystinurie onderzoek en Hartonderzoek.  

Na het lezen van dit artikel  zult u wel denken: “Waar beginnen wij  aan?”. Natuurlijk zijn er heel veel voordelen in het hebben van en het houden van een Newfoundlander. De hond zal aan u tonen, door zijn aanhankelijkheid, trouw en vriendschap, hoe dankbaar hij is voor zijn plaats binnen Uw gezin en voor de goede zorg die u hem geeft. De goedige lobbes zal u in veel gevallen beschermen, hoe tegenstrijdig dat ook lijkt. Mocht er gevaar op de loer liggen zal uw Newfoundlander u verrassen en mogelijk een andere kant van zijn vriendelijke karakter laten zien.  

De  wandelingen in het bos en op het strand zullen zowel de hond als u gelukkig maken. Niets zo goed om in de huidige jachtige maatschappij te ontstressen door een wandeling met je beste kameraad te maken. En oh ja, het gesnurk van een  Newf in de kamer mag u gewoon niet missen.

Mocht u na het lezen van bovenstaande toch denken dat dit prachtige ras binnen uw gezin en uw levensstijl past, leg dan contact met verschillende bij de rasvereniging aangesloten fokkers. Breng eens een bezoekje en kijk goed om u heen hoe de honden zijn gehuisvest en hoe de fokker met de honden omgaat. Bezoek activiteiten van The Newf Society of trek  eens een dag ervoor uit om u op een hondententoonstelling nader te oriënteren. Daar zijn altijd enthousiaste liefhebbers van het ras te vinden die graag bereid zijn u behulpzaam te zijn en u te informeren en daar zijn altijd ruim voldoende Newfoundlanders aanwezig om te bezichtigen.

Meer informatie vindt U op deze site o.a. op de pagina ”pups” met o.a. de pupinfo, de dekberichten en geboorteberichten. Op de pagina fokkerij vindt u de aangesloten fokkers die voldoen aan het fokreglement van The Newf Society en de regels van de fokkerij zoals die zijn vastgesteld door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

De Newfoundlander is gewoon een ras om van te houden.

FOKKERS CAFÉ

Beste fokkers, dekreu-eigenaren en overige geinteresseerden, Op vrijdagavond 10 november aanstaande organiseert The Newf Society een Fokkers café. Een informeel samenzijn waarin er ruimte is om met z’n allen van gedachten te wisselen over de huidige stand van zaken en...

Stop Nestinventarisatie

De TNS heeft in de laatste ALV op 02-07-2023 ervoor gekozen voorlopig de nestinventarisatie op te schorten daar er geen opvolging is met de data die eruit voort vloeit. We hopen ooit weer een gepaste manier te vinden om de data opgehaald bij nestinventarisatie op de...

21e ALV 02-07-2023

Op 02-07-2023 is de 21e ALV en na afloop het fokkersoverleg. Deze wordt gehouden bij KC Pampus, Weteringweg 2, 1358 AK, Almere Aanvang 13.00 uur, zaal open om 12.45 uur. De agenda is verstuurd naar de leden en staat ter inzage op het besloten gedeelte voor...

21-05-2023 Wandeling Marken

Yes wij gaan weer wandelen in de maand Mei. Op zondag 21 mei 2023 organiseert The Newf Society samen met onze leden Ron en Xandra Pranger een mooie wandeling op het schiereiland Marken. Zoals u inmiddels van ons gewend bent zal ook dit weer een prachtige wandeling...

22-04-2023 Aankeuringen

U kunt uw hond laten aankeuren op zaterdag 22 april. De kosten zijn €50,- voor leden en €100,- voor niet leden. Het inschrijfgeld tegelijk overmaken met de inschrijving op rek. nr. NL71 ABNA 0574 3875 95 t.n.v. The Newf Society o.v.v. aankeuring. Locatie: Camping...