Selecteer een pagina

De Vacht & Vachtverzorging van de Newfoundlander

De newfoundlander heeft een dubbele vacht, een ondervacht en een bovenvacht.

De ondervacht is zacht en wollig. De bovenvacht vormt een deklaag en is langer en harder van structuur.
Het is belangrijk dat de vacht lucht krijgt en dient dus wekelijks geborsteld en/of gekamd te worden. Houdt u de vacht luchtig dan voorkomt u dat de vacht gaat stinken en is de kans op huidproblemen kleiner.
Een goede manier om de vacht luchtig en schoon te houden is het wekelijks blowen
(met een waterblazer of een krachtige föhn) van de Newf. U zult zien dat er veel stof uit de vacht vrijkomt. Is de Newf het blowen nog niet gewend, dan langzaam laten wennen.
Tevens een voordeel van het blowen is dat u rechtstreeks op de huid kijkt en direct eventuele onregelmatigheden kunt constateren (wondjes, schilfers, ongedierte, etc)
Het onderhoud van de Newfoundlandervacht vraagt veel tijd en zal met enige regelmaat uitgevoerd moeten worden.        

 De werkwijze van het kammen en/of borstelen is van achteren naar voren en van beneden naar boven.

U begint bij de voet van achterpoot en kamt vervolgens omhoog in de richting van de heup.
     


Daarna kamt u vanaf de onderzijde van de buik in de richting van de rug.


U kamt vanaf de voet van de voorpoot in de richting van de schouder en nek. Vervolgens kamt u de borst , de hals en het hoofd. Nu dat het lichaam geheel doorgekamd en/of doorgeborsteld is kunt u verder gaan met knippen van poten en oren. De haren aan de onderkant van de poten,tussen de voetzolen, moeten regelmatig geknipt worden.


 

 

U kunt daarvoor een  voetenschaar gebruiken.

    

De haren aan de bovenzijde van de poten borstelt u omhoog en alles wat uitsteekt knipt u af met een rechte schaar of een effileerschaar (uitdunschaar).


 
De poten kunnen heel mooi rond geknipt worden met een rechte schaar.


 

De oren kunnen zowel geplukt als geknipt worden. U kunt de oren alleen plukken als de haren loszitten. Als dit niet het geval is kunt u de oren ook knippen met een effileerschaar. Het mooiste is als u de oren opknipt. U gaat als volgt te werk: 

De haren worden van achteren naar de voorzijde van het oor gekamd. Alles wat uitsteekt wordt afgeknipt met een effileerschaar.


De haren worden naar beneden gekamd en u knipt langs de contouren van het oor de haren eraf.

  Vervolgens knipt u het oor op.


U kunt gebruik maken van de volgende materialen:

Bij het behandelen van de vacht is het verstandig om eerst de grove kam te gebruiken. Hiermee kunt u de gehele vacht van de hond doorkammen.
Vervolgens kunt u de fijne kam gebruiken voor de wangen, de oren en de voorkant van de voor – en achterpoten.

De grove kam (L) is voorzien van lange tanden en de fijne kam is voorzien van lange en korte tanden

 De enkelzijdige effileerschaar kunt u gebruiken voor het knippen van de oren. U kunt met deze schaar uitdunnen en kort knippen.

 De voetenschaar gebruikt u voor de onderzijde van de voeten. U kunt de haren tussen de kussentjes wegknippen. Zorg dat de punt van de schaar altijd naar buiten wijst.

 De lange – en korte rechte schaar kunnen ingezet worden om de vacht bij te knippen, indien u dat wenst.

De lange schaar is 9 inch (L) en de korte is 6,5 of 7 inch

De borstel kunt u gebruiken als finishing touch en om snel oppervlakkig de hond te borstelen.

Er is thans een borstel op de markt, namelijk de Mat-zapper, waarmee klitten zonder overbelasting van uw pols makkelijker verwijderd kunnen worden en u bespaart veel tijd.

De Mat – Zapper moet als volgt gebruikt worden:
U zet de borstel in de vacht en u maakt een afrondende beweging in de vacht van boven naar beneden.

De hark gebruikt u om de broek van de Newf te ontwollen. Deze hark is niet voor wekelijks gebruik, alleen voor “groot onderhoud”. Deze hark is voorzien van mesjes, die bij te veel gebruik, de vacht beschadigen met als gevolg dat de vacht pluizig en dof kan worden.

Op de rechter foto kunt u zien dat de hark voorzien is van een ronding, dat wanneer u de wijs en middelvinger er doorheen doet, u geen last en pijn krijgt van de vingers bij het doorhalen van de vacht.

Het onderhouden van uw Newf vergt veel geduld en tijd.
Informatie over de bovenstaande materialen kunt krijgen bij de diverse professionele trim-groothandels.
De bovenstaande uitleg is een globale richtlijn. U blijft natuurlijk zelf verantwoordelijk voor uw handelswijze en het resultaat.

Ik wens u veel plezier en succes,
Yvonne Buijvoets
Rijksgediplomeerd trimster voor alle rashonden, rasloze honden en katten.

18e (Jaar)vergadering 27 september 2020

Aanvang : 13.00 uur Adres: KC Pampus, Weteringsingel 2, 1358 AK, Almere

08-03-2020 Wandeling rivierengebied Dordrecht

Op 8 maart hebben we als wandeling Dordrecht rivieren gebied op staan.Dit in verband dat deze stad 800 jaar geleden stadsrecht kreeg. Dit loopt langs het buiten gebied, door het park langs de watertoren(nu hotel) met een mooie tuin. Zo lopen wij langs het wantij naar...

05-01-2020 Wandeling Naarden

05-01-2020 Nieuwjaarswandeling Naarden(vesting) Het sfeervolle vestingstadje Naarden was ooit een moderne militaire verdedigingspost van waaruit de toegangsweg tot het rijke gewest Holland en de koopmansstad Amsterdam werd verdedigd. Nu is het een prachtig historisch...

08-12-2019 Wandeling Rheden

Op 8 december gaan we wandelen bij de Veluwezoom in Rheden. Een mooie route naar het uitzichtpunt Herikhuizerveld. Aanvang: 12.00 uur Adres: Heuvenseweg 5a, 6991 JE Rheden.

Lezing Pijn en Pijnherkenning 13-11-2019

Lezing door Drs. ing. Iris van Deur op 13-11-2019. Locatie KC Pampus, Weteringweg 2, 1358 AK, Almere Aanvang 19:30 uur. Inloop vanaf 19:00 uur en duurt tot 21:30 uur. Meer info zie Actueel > Agenda of Nieuws 2019