Selecteer een pagina

De Vacht & Vachtverzorging van de Newfoundlander

De newfoundlander heeft een dubbele vacht, een ondervacht en een bovenvacht.

De ondervacht is zacht en wollig. De bovenvacht vormt een deklaag en is langer en harder van structuur.
Het is belangrijk dat de vacht lucht krijgt en dient dus wekelijks geborsteld en/of gekamd te worden. Houdt u de vacht luchtig dan voorkomt u dat de vacht gaat stinken en is de kans op huidproblemen kleiner.
Een goede manier om de vacht luchtig en schoon te houden is het wekelijks blowen
(met een waterblazer of een krachtige föhn) van de Newf. U zult zien dat er veel stof uit de vacht vrijkomt. Is de Newf het blowen nog niet gewend, dan langzaam laten wennen.
Tevens een voordeel van het blowen is dat u rechtstreeks op de huid kijkt en direct eventuele onregelmatigheden kunt constateren (wondjes, schilfers, ongedierte, etc)
Het onderhoud van de Newfoundlandervacht vraagt veel tijd en zal met enige regelmaat uitgevoerd moeten worden.        

 De werkwijze van het kammen en/of borstelen is van achteren naar voren en van beneden naar boven.

U begint bij de voet van achterpoot en kamt vervolgens omhoog in de richting van de heup.
     


Daarna kamt u vanaf de onderzijde van de buik in de richting van de rug.


U kamt vanaf de voet van de voorpoot in de richting van de schouder en nek. Vervolgens kamt u de borst , de hals en het hoofd. Nu dat het lichaam geheel doorgekamd en/of doorgeborsteld is kunt u verder gaan met knippen van poten en oren. De haren aan de onderkant van de poten,tussen de voetzolen, moeten regelmatig geknipt worden.


 

 

U kunt daarvoor een  voetenschaar gebruiken.

    

De haren aan de bovenzijde van de poten borstelt u omhoog en alles wat uitsteekt knipt u af met een rechte schaar of een effileerschaar (uitdunschaar).


 
De poten kunnen heel mooi rond geknipt worden met een rechte schaar.


 

De oren kunnen zowel geplukt als geknipt worden. U kunt de oren alleen plukken als de haren loszitten. Als dit niet het geval is kunt u de oren ook knippen met een effileerschaar. Het mooiste is als u de oren opknipt. U gaat als volgt te werk: 

De haren worden van achteren naar de voorzijde van het oor gekamd. Alles wat uitsteekt wordt afgeknipt met een effileerschaar.


De haren worden naar beneden gekamd en u knipt langs de contouren van het oor de haren eraf.

  Vervolgens knipt u het oor op.


U kunt gebruik maken van de volgende materialen:

Bij het behandelen van de vacht is het verstandig om eerst de grove kam te gebruiken. Hiermee kunt u de gehele vacht van de hond doorkammen.
Vervolgens kunt u de fijne kam gebruiken voor de wangen, de oren en de voorkant van de voor – en achterpoten.

De grove kam (L) is voorzien van lange tanden en de fijne kam is voorzien van lange en korte tanden

 De enkelzijdige effileerschaar kunt u gebruiken voor het knippen van de oren. U kunt met deze schaar uitdunnen en kort knippen.

 De voetenschaar gebruikt u voor de onderzijde van de voeten. U kunt de haren tussen de kussentjes wegknippen. Zorg dat de punt van de schaar altijd naar buiten wijst.

 De lange – en korte rechte schaar kunnen ingezet worden om de vacht bij te knippen, indien u dat wenst.

De lange schaar is 9 inch (L) en de korte is 6,5 of 7 inch

De borstel kunt u gebruiken als finishing touch en om snel oppervlakkig de hond te borstelen.

Er is thans een borstel op de markt, namelijk de Mat-zapper, waarmee klitten zonder overbelasting van uw pols makkelijker verwijderd kunnen worden en u bespaart veel tijd.

De Mat – Zapper moet als volgt gebruikt worden:
U zet de borstel in de vacht en u maakt een afrondende beweging in de vacht van boven naar beneden.

De hark gebruikt u om de broek van de Newf te ontwollen. Deze hark is niet voor wekelijks gebruik, alleen voor “groot onderhoud”. Deze hark is voorzien van mesjes, die bij te veel gebruik, de vacht beschadigen met als gevolg dat de vacht pluizig en dof kan worden.

Op de rechter foto kunt u zien dat de hark voorzien is van een ronding, dat wanneer u de wijs en middelvinger er doorheen doet, u geen last en pijn krijgt van de vingers bij het doorhalen van de vacht.

Het onderhouden van uw Newf vergt veel geduld en tijd.
Informatie over de bovenstaande materialen kunt krijgen bij de diverse professionele trim-groothandels.
De bovenstaande uitleg is een globale richtlijn. U blijft natuurlijk zelf verantwoordelijk voor uw handelswijze en het resultaat.

Ik wens u veel plezier en succes,
Yvonne Buijvoets
Rijksgediplomeerd trimster voor alle rashonden, rasloze honden en katten.

ICFWD 3- 4 september in Kesteren

De International Cup for Waterworkdogs wordt dit jaar in Nederland gehouden. Er strijden 6 landen waaronder Nederland mee naar de titel Beste Waterwerker en Beste Waterwerk land. Op zaterdag 3 september is er nog een training van de deelnemende landen, rond 16.00 uur...

20e ALV op 29-05-2022 in Dronten

Op zondag 29 mei is onze jaarlijkse ALV. Dit keer zal de vergadering gehouden worden in Dronten. De benodigde stukken staan op het ledengedeelte van de site. Adres: HSV Dronten Fazantendreef 20 8251 JR, Dronten Aanvang 13.00 uur Zaal open 12.45 uur

03-04-2022 Start waterwerk seizoen uitgesteld tot 17-04-2022

Vanwege de weersomstandigheden zal de start van ons waterwerk seizoen niet beginnen op 03-04-2022. Deze zal nu aanvangen op 17-04-2022.

27-03-2022 Wandeling Pyramide van Austerlitz

The Newf Society gaat weer wandelen! Na een zeer succesvolle wandeling in Kaatsheuvel, gaan we nu wandelen bij de Pyramide van Austerlitz in Woudenberg. We verzamelen om 10.30 uur op de parkeerplaats van Restaurant Pyramide van Austerlitz. Wandeling start 11.00 uur!...

27-02-2022 Wandeling Loonse en Drunense Duinen

Door de slechte weersvoorspellingen is de wandeling verplaatst naar 27 februari!! Op 27 februari gaan we wandelen bij de Loonse en Drunense Duinen. Een prachtig gebied. Kom mee wandelen! Voor alle honden zowel pups als volwassen een mooie wandeling. 1. Volwassen...